15 czerwca 2022, 22:33
Pewnie zatanawiacie się co to są emolienty, humektanty i proteiny...
Już Wam tłumaczę:
EMOLIENTY ich warstwa chroni włosy nie tylko przed utrata wody, ale również przed czynnikami, które je niszczą, wysoka lub niską temperaturą, promieniami słonecznymi, urazami mechanicznymi itd. Dodatkowo emolienty wygładzają powierzchnię włosa i sprawiają, że jest on bardziej elastyczny i błyszczący. Jeśli w pielęgnacji naszych włosów zabraknie emolientów, stana się one zbyt lekkie, będą się puszyć i elektryzować. Niestety zbyt duża ich ilość również jest dla naszych włosów szkodliwa, staja się wtedy nadmiernie obciążone, zaczynają się zbijać w nieestetyczne strączki i tracą objętość.
HUMEKTANTY to nic innego jak substancje odpowiadające za nawilżenie naszych włosów. Przyczyniają się do tego ich zdolności do wiązania wody i absorbowania jej z otoczeniem. Same humektanty to niestety za mało, by długotrwale nawilżyć włosy musimy wspomoc je emolientami lub wielkocząsteczkowymi proteinami, które zbudują na włosach powłokę niepozwalającą na odprowanie z nich wody. Jeśli w pielęgnacji zabraknie humektantów, nasze włosy staną się suche, szorstkie i matowe. Po dłuższym czasie będą też kruche i łamliwe. Jednak jeżeli przesadzimy z ilością humektantów, zaobserwujemy, że włosy ciągną się jak guma, tracą objętość, są bez życia i zbijają się w nieestetyczne strączki.
PROTEINY czyli podstawowy budulec włosa. W zależności od wielkości protein mogą tymczasowo uzupełniać ubytki w strukturze naszych włosów lub je wygładzać, tworząc na ich powierzchni film. Jeśli naszym włosom ich zabraknie, to staja się przyklapnięte, traca swoja objętość i smętnie zwisają. Jeśli jednak przesadzimy z nimi to zaobserwujemy ich przesuszenie, zwiększoną łamliwość, spuszenie i duże problemy z rozczesywaniem.
Jak widać trzeba troche poznać teorii zanim zaczniecie świadomą pielęgnację włosów.
Ale nie martwie się bo watro.
Niestety nie ma jednej receptury co do równowagi PEH.
Każde włosy są inne i żeby dowiedzieć się czego najbardziej potrzebuję potrzebna jest ich OBSERWACJA!!!
W tabelce poniżem przedstawię Wam co zalicza sie do emolientów, humektantów, protein :)
Życzę powodzenia w obserwacji!!! :)